Koku ve parfüme dair doğru bildiğimiz yanlışlar, İstanbul Nişantaşı’nda MAJİ Luxury Event konsepti ile aylık etkinlikler düzenleyen MAJİ Gallery & Decorist’te ünlü koku uzmanı Bihter Türkan Ergül’ün verdiği “Kokunuz İmzanız“dır Semineri’nde yanıt buldu.
Aralarında ünlülerin de yer aldığı pek çok kişiye özel parfüm tasarlayan koku uzmanı Bihter Türkan Ergül’e göre yapılan yanlışların en başında parfüm seçerken kahve koklamak geliyor.
Ergül’ün verdiği bilgiye göre ortalama 3 kokudan sonra burun algısı yoruluyor ve kahvenin yoğun olan aroması burnu şokluyor. Bunun sonucunda da beğendiğimizi düşündüğümüz kokuyu hiçbir zaman kullanamayacağımızı evde fark edebiliyoruz. Yine Ergül’e göre deneme kağıtlarına sıkarak parfüm seçmek de çok sağlıklı değil. Kağıttan kokladığımız parfümü burnumuz beğenebiliyor ancak tenimiz onaylamadığı kokuyu çabuk arındırıyor. Bu nedenle bir parfüm bazı kişilerde 10 saat dururken başka birinde 2 saatte uçar. Dolayısıyla parfümün mutlaka tende prova yapılması gerekiyor. Bir günde ikiden fazla koku denemek de yapılan yanlışlardan bir tanesi.
“Parfümün tenimizdeki duruşunu tespit etmemiz için 1 – 2 saat süre tanımamız şart” diyen Ergül, “Biz genelde burun zevkine göre parfüm seçiyoruz. Ama burada ten salgımız da çok önemli. Burun beğenebilir fakat ten onaylamadığı kokuyu çok çabuk arındırır. Orijinal parfüm teninize sürdükten 3-4 dakika sonra orijinali gibi kokar.
Çünkü, ilk önce teninizde demlenmesi ve akort olması gerekir. Sahte parfüm ise sıktığınız andan itibaren orijinal gibi kokar geçiş süresi yoktur. Orijinal ve sahte parfümü en kolay böyle ayırt edersiniz” diye konuştu.
İş görüşmesine giderken neden koku kullanılmamalı?
İş görüşmesine giderken fazla koku kullanılmaması gerektiğine dikkat çeken Ergül, “Örneğin finans sektörüne başvuruyorsanız sizin bal küpü gibi tatlı tatlı çikolata gibi kokmanız ilkel benlikte çok güven uyandırmaz.
Diğer tatsız bir durumda ise iş görüşmesinde son mülakattasınızdır ve artık işe alınacaksınızdır. Kullandığınız ağır parfüm görüştüğünüz kişide migreni tetikleyebilir, baş ağrısı yapabilir. İş görüşmeniz verimli geçmez. İş görüşmelerine giderken mümkünse koku kullanılmamalı, çok gerekiyorsa soft kokular tercih edilmeli. Kokumuzun karşı tarafa bizden önce gitmemesi gerekir” dedi.
Parfüme dair doğru bildiğimiz yanlışlar
Yanlış: Parfümü havaya sıkarak içinden geçerek sürmeliyiz.
Doğru: Özellikle yaz aylarında parfümü havaya sıkıp altından geçiyoruz. Oysa koku partiküllerinin havada kalma süreleri farklıdır. Sizin havaya sıktığınız parfümle daha sonra oradan geçen bir başkası güzel kokabilir.
Yanlış: Parfüm en iyi kulak arkasına sürülmelidir
Doğru: Parfümü saçlarınız kısa ya da toplu olsun şah damarlarınıza sürmelisiniz. Kulak arkasındaki çukur bölgelere sürmek doğru değildir. Bu bölgeler vücudumuzdaki en yağlı bölgelerdir. Kulak arkası derken kastedilen boyundan aşağı inen bölgedir. Erkeklerde daha çok tercih ettiğimiz genelde kol üzeridir, kadınlarda kol içerisidir.
Göğsümüzdeki üçgen bölge, dirseklerimiz ve diz kapağımızın arkası sürülecek doğru yerlerdir. Yaz aylarında sırtı açık bir dekolte giyiyorsak güzel kokmak için sırt bölgesinden de faydalanabiliriz.
Yine saç nemliyken saç fırçasına parfüm sıkarak saçımızı taradığımızda ve makine kullanmadan kendi haline bırakarak kuruduğunda saç kururken koku partiküllerini içine hapseder. Böylece hem kokunun kalıcılığı fazla olur hem de geçtiğimiz yerlerde iz bırakırız.
Yanlış: Kahve çekirdeği kokladıktan sonra daha iyi parfüm seçeriz.
Doğru: Koku seçmeden önce kahve koklanmaz çünkü yoğun bir kokusu vardır ve burnu şoklar. Kahve kokladıktan sonra aslında hiç sevmeyeceğiniz bir kokuyu beğenir alır çıkarsınız. 6 kokudan sonra burun yorulur, doğru seçim yapamaz.
Yanlış: Parfümerilerde kağıt üzerinde kokladığınız parfüm, teninizde de aynı şekilde kokar.
Doğru: Kağıttan parfüm koklayarak karar veremeyiz. Muhakkak ten salgısı ile kokuyu buluşturmalıyız. Parfümü burun değil teniniz seçer. Bu yüzden mümkünse öğle saatlerinde sadece sağ ve sol bileğimize kol bilek içlerimize parfüm sıkalım ve bekleyelim, hemen karar vermeyelim. Çünkü ilk kokladığınız notalar uçuşkan notalardır bizi yanıltır. Teşekkür edip parfümü bırakın. En az 3-4 saat sonra hatta mümkünse ertesi gün karar verin bakalım ten ile parfüm harmanlandığında nasıl duracak.
Yanlış: Tüm parfümlerin kalıcılığı aynıdır
Doğru: Bir parfümün kalıcılığı, içinde ne kadar esansiyel yağ olduğuyla doğrudan ilişkilidir. Hepimizin başına gelmiştir. Birinde çok beğendiğimiz bir kokuyu A markasıdır gider alırız ancak onda durduğu gibi bizde durmaz. Onda bütün gün durabilir bizde durmayabilir. Ten salgımıza uymayabilir, yeme içme alışkanlıkları, uyku düzeni, kullandığımız ilaç, giydiğimiz topuklu ayakkabı bile tendeki kokunun duruşunu değiştirir.
Parfüme dair doğru bildiğimiz yanlışlar
Parfüme dair doğru bildiğimiz yanlışlar
Yanlış: Parfümü havaya sıkarak içinden geçerek sürmeliyiz.
Doğru: Özellikle yaz aylarında parfümü havaya sıkıp altından geçiyoruz. Oysa koku partiküllerinin havada kalma süreleri farklıdır. Sizin havaya sıktığınız parfümle daha sonra oradan geçen bir başkası güzel kokabilir.