Her ürününün olduğunu gibi üzerine titrediğimiz parfümlerin de son kullanma tarihi var elbette. Parfümlerin son kullanma tarihi olarak paketini açtığımız dönemi hesap ederiz öncelikle. Ancak unutulmamalıdır ki her kozmetik ürünün olduğu gibi parfümlerin de son kullanma tarihi dışında bir de raf ömrü bulunmaktadır.
Parfümlerin Son Kullanma Tarihi Nasıl Anlaşılır?
Kozmetik ürünlerinin veya parfüm kutularının altında üretim veya son kullanma tarihleri genelde açıkça yazmaz. Ya da anlamayacağımız bir şekilde bu tarihlere ilişkin kısaltmalar yer alabilir. Ürünlerin altında yazan bu kod biraz karışık gelebilir.
- Örneğin M 1708189 kodunu şöyle okuyabiliriz;
01.08.2017 tarihinde 89 numaralı ürün olarak (M-Manufactured) üretildi anlamına gelir. İlk iki kod yılı, sonraki iki kod ayı, sonraki kod ise günü belirtir. Sona kalan kod ise ürünün ürünün sıra kodunu içerir.
- İkinci bir örnek C16H14 deneyecek olursak;
14.03.2016 tarihinde üretildi anlamına gelir. İlk harf ayı, ardı sıra gelen iki harf yılı, H dan sonra gelen iki harf ise günü gösterir.
Şayet bu kodlardan hiç birini bulamazsak parfümlerin son kullanma tarihi hakkında nasıl bir kanıya varacağız,bu bilgiye nasıl nereden ulaşacağız? Ne de olsa bir parfümün en az 36 ay dayanabildiğini biliyoruz, yetmez mi bu bilgi? Güvendiğiniz yerlerden satın alıyorsanız tabi ki yeterli olabilir. Ancak internet veya çok da güvenirliğinden emin olamadığınız bir yerse satın alınan yer, aldığımız ürünlerin, parfümlerin son kullanma tarihi görmek bilmek isteriz. Parfümünüzün son kullanma tarihini Parfüm Sihirbazı Batch Code aracılığı ile öğrenin
Parfümünüzün ambalajını atmazsanız hemen altında barkod numarasının dışında bazen belirgin, bazen de kabartma şeklinde yazılan bir numara yer alır. Bu numara ürünü takip edebilmek için üretildiği an ürüne basılır. Parfümlerin Son Kullanma Tarihi Batch Code olarak adlandırılan bu numara aracılığı ile parfümün raf ömrünü ve ne kadar süre daha kullanabileceğini hemen öğrenebiliyorsunuz. Tek yapacağınız şey belirli bir kaç internet sitesi kanalı ile (Cosmetic Calculater) önce parfümünüzün markası, ardından kutu üzerindeki batch kodunu yazıp sonucu beklemek. Ayrıca bu batch kodlar sayesinde ürünün sahte olup olmadığını da anlamanız mümkün.
Sağ tarafta sizler için denediğimiz örnekte; ürünün Temmuz 2015 tarihinde üretildiğini; raf ömrünün 36 ay olduğunu ve minimum ömrünün, önümüzdeki 20 ay daha geçerli olabileceğini görebileceksiniz.
Parfümünüzün son kullanma tarihi her koşulda geçerli midir?
Tabi ki hayır. Parfümünüzün tavsiye edilen ömrünü koruyabilmeniz ve parfümünüzün kalıcılığını sağlayabilmeniz için;
- Parfümü ısı ve ışıktan uzak tutmalı, serin bir yerde muhafaza etmelisiniz.
- Parfümü ısı değişimlerine maruz bırakmamalısınız.
- Parfümü kutusunda muhafaza etmelisiniz.