Ter Kokusu ve Ter Kokusunu Önleme Yolları

0

Ter Kokusu ve Ter Kokusundan Korunmak

Vücut kokusunun birincil kaynağı olan ter kokusu, özellikle yaz dönemlerinde hem kişinin hem de etrafındaki kişilerin kabusu olabiliyor. Terleme önemli bir vücut reaksiyonudur. Terleme sayesinde bedenimizdeki toksinlerden kurtulur ve vücut ısımızı dengeleriz. Terleme vücudumuzun aşırı ısınmaya karşı geliştirdiği bir soğutma sisteminden başka bir şey değildir. 

Niçin Ter Kokarız?

Normal bir yetişkinde yaklaşık 5 milyon ter bezi bulunur ve bu ter bezlerinden ter salgılanır. Bu salgının temel amacı vücut ısısını kontrol altına almaktır. Hava sıcaklığı, vücut ısısını artıracak hareketlilik veya stres halinde ter bezleri uyarılır ve terleme oluşur. Terlemeyle birlikte vücuttan su, üre, ürik asit, tuz ve çeşitli toksik maddeler atılır.

 

Ter Ne Zaman Kokar? 

Ter kokusu esasında renksiz ve kokusuzdur. Ancak koltuk altı gibi nemli ve sıcak bölgeler bakterilerin hızla çoğalıp kokmasına neden olur.

Karbonhidrat diyeti, baharatlı yiyecekler, idrarı tutmak da terin kokmasına neden olur.

Normal ter kokusu dışında günlük hayatı etkileyecek derecede aşırı terleme olması altında yatan bazı hormon bozuklukları, aşırı kilo, ilaç kullanımı, vitamin eksiklikleri, enfeksiyonel veya psikiyatrik bozukluklar olabileceği akla getirilmelidir. Bu gibi durumlarda terlemeyi önleyici ürünler kullanmak vücuttan atılması gereken toksinleri engellediği gibi ter bezlerin kapanması ve iltihaplanmasına neden olabileceği unutulmamalıdır. Aşırı terlemeden şikayetçi kişiler için ilaç tedavisinden koltuk altı botoksuna uzanan farklı tedavi yöntemleri için doktorunuza danışmanız gerekmektedir. 

  Ter Kokusunu Önleme Yolları

Ter kokusunu önlemek için kullanabileceğimiz bir çok doğal ve kozmetik ürün var. Ancak her şeyden önce ter kokusunu temiz olmayan vücuttaki bakterilerin yarattığı unutulmamalıdır.

  • Eczanelerde bulabileceğiniz şap hafif nemlendirerek sürüldüğünde ter kokusunu gün boyu sizden uzak tutacaktır. 
  • Yasemin yağı doğal bir ter önleyicidir. Yasemin yağını koltuk altına sürdüğünüzde gün boyu ter kokunuz yok olacaktır.
  • 1 tatlı kaşığı karbonat,1 tatlı kaşığı klorsuz su ve 1 çay kaşığı elma sirkesini karıştırıp koltuk altınıza pamuk ile sürdüğünüzde uzun bir süre ter kokusunu bertaraf etmiş olursunuz. 
  • Gün içerisinde koltuk altlarınıza pudra sürmeyi ihmal etmeyin. Unutmayın bakteriler ıslak ve nemli bölgelerde oluşur ve bu da kokuya neden olur.
  • Düzenli duş alın. Suya bir miktar deniz tuzu ekleyin ve bununla duş alın. Haftada 2 kere banyo köpüğü kullanın veya küvetinize lavanta yağı ekleyin.
  • Polyester ve sentetik giysiler kullanmaktan kaçının, pamuk veya ipekli kumaşları tercih edin.
  • Dehidrasyon, yani vücudun susuz kalması da ter kokusuna neden olabilir. Su kaybının maksimuma ulaştığı spor, egzersiz esnasında, alkol alımında veya sıcak mevsimlerde bol su tüketilmelidir. Ayrıca günde 2 veya 3 litreye kadar su tüketimi ter kokusunu önleyecektir.
  • Uzun süre tuvaletini tutmak, gözenekler yardımıyla vücuttan atılan toksinlerin koku yaymasına neden olacaktır. 
  • Ayak teri kokusunu önlemek için derin bir tencere içerisine yarım kase ada çayı atıp kaynatın. Kaynamış su ılındıktan sonra ayaklarınızı yarım saat kadar bu su içerisinde bekletebilirsiniz.
Share.

Leave A Reply